Tratamentul incepe cu un numar de 6 sedinte de chimioterapie (la Spitalul de copii "Louis Turcanu" din Timisoara), apoi se efectueaza o interventie chirurgicala (la Spitalul Universitar AKH din Viena) de inlocuire a osului tumoral (15 cm) cu os preluat din tibie si os strain, dupa care se efectueaza inca 7 sedinte de chimioterapie (la Spitalul de copii "Louis Turcanu" din Timisoara). Durata terapiei se estimeaza la un an de zile.

Draga Evelina, ne dorim cu totii sa te vedem, din nou, la scoala!

Contact: Daniela Toma (mama Evelinei): tel: 0767
015068

luni, 23 mai 2011

Scrisoare Medicala Evelina (prima internare)

SPITALUL DE URGENTA PENTRU COPII LOUIS TURCANU TIMISOARA
CLINICA III PEDIATRIE- COMPARTIMENTUL. ONCO-HEMATOLOGIE II

Timisoara, 13.04.2011

NUME si PRENUME: CALIN EVELINA ANA MARIA
DIAGNOSTIC:
1. SARCOM EWING 1/3 SUPERIOARA HUMERUS DREPT CU
METASTAZE PULMONARE
2. FRACTURA PE OS PATOLOGIC IMOBILIZATA GIPSATA
3. TRATAMENT CITOSTATIC (VIDE I)
4. TRATAMENT CU FACTOR DE STIMULARE A COLONIILOR GRANULOCITARE (G-CSF)
5. CISTITA HEMORAGICA SECUNDARA CHIMIOTERAPIEI
6. ANEMIE SECUNDARA
7. NEUTROPENIE SECUNDARA


Pacienta cu varsta de 7 ani, sex feminin se interneaza in Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica Timisoara in 03.2010 pentru dureri la nivelul 1/3 superioare humerus drept si tumefactie locala. Se efectueaza radiografie de brat drept care releva prezenta unei zone de osteoliza de aproximativ 4 cm la nivelul 1/3 superioare a humerusului drept ce intrerupe periostul. Pentru stabilirea etiologiei se intervine chirurgical in 09.03.2011 cu prelevarea de fragmente bioptice de la nivelul regiunii osoase interesate, examenul histopatologic (Dr. Ilie) si imunohistochimic (Prof. Raica si Dr. Dobre)  stabilind diagnosticul de Sarcom Ewing (buletin histopatologic atasat).

Se decide transferul in Clinica III Pediatrie pentru initierea chimioterapiei.

Postoperator, investigatiile de laborator (HLG, probe hepatice, renale, LDH) nu prezinta modificari patologice iar aspiratul medular nu deceleaza prezenta de celule maligne la nivelul maduvei hematogene. RMN-ul de membru superior drept releva prezenta unei formatiuni tumorale la nivelul 1/3 superioare a diafizei humerale drepte cu dimensiuni aproximative de 2,7/2,9/7,3 cm ce expansioneaza osul, produce osteoliza si intrerupe corticala osoasa. La nivel toracic se deceleaza imagistic prezenta de leziuni micronodulare de maxim 3 mm pulmonar bilateral subpleural, neputand fi excluse determinarile secundare pulmonare.

Scintigrafia osoasa releva prezenta unei formatiuni ocupatoare de spatiu la nivelul humerusului drept, cu fractura diafizara pe os patologic.
Consult cardiologie si EKG: ritm sinusal regulat. 109 b/m in, axa electrica la 86 de grade, discret P mitral, bloc minor de ramura dreapta, fara alte modificari.
Consult psihologic: tulburare emotionala reactiva. Fara aspecte patologice actuale, se recomanda consiliere psihologica.
Cariotp 46 XX fara modificari.
Se decide initierea chimioterapiei conform protocolului EURO EWING 99 blocul VIDE I (Vincristin, Ifosfamida, Doxorubicin, Etopozid) fiind efectuat in perioada 29-30.03.2011. Secundar chimioterapiei, in ciuda administrarii de Uromitexan prezinta hematurie macroscopica (confirmata si de examenul sumar de urina) ceea ce impune intreruperea tratamentului citostatic (a 3-a administrare de Ifosfamida nu s-a efectuat). Se continua administrarea de Uromitexan si hidratarea prin PEV endovenoasa cu remiterea hematuriei. Datorita neutropeniei severe secundare tratamentului citostatic se initiaza tratamentul cu factor de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF) - Neupogen 5ug/kg/zi in contextul neutropeniei prezinta febra de etiologie neprecizata tratata cu antibiotice si avand evolutie favorabila.

Radiografie humerus drept la externare: Fractura metafizi-diafizara proximala humerus drept pe os patologic (Sarcom Evving). Mentine in continuare atela gipsata. Se recomanda temporizare ( tratamentul fracturii in timpul chirurgical al tumorii osoase).

Se externeaza la cerere pentru continuarea tratamentului in strainatate.
Anexam rezultatele investigatiilor imagistice, examenelor histopatologice si imunohistochimice.


Sef clinica, Prof. Dr. Serban Margit
Medic curant, Conf. Dr. Arghirescu Smaranda

Scrisoare medicala PDF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu